het museum banner het museum het museum
 
 
 
<< home
HET MUSEUM
     
  Vanwaar komt de naam "De Groene Tente"?
Ons heemkundig museum "De Groene Tente" werd genoemd naar een notelaar in de tuin van het toenmalige Amaat Vynckehuis.

De onderpastorij van Dudzele was ten tijde van Amaat Vyncke een soort hoofdkwartier van de blauwvoeterie en de Vlaamsche Vlagge. Vyncke's woning was "De Zoete Inval" met regelmatige bezoekers: Kanunnik Muyldermans, Zeger Maelfait, Julius De Vos, Firmin Verhelst en de schrijvers Pol de Mont, Albrecht Rodenbach en ook Guido Gezelle. Wanneer zij bijeenkwamen bij Vyncke, dan wist gans het gebuurte dat. Ze zaten in den hof en zongen dan zo luid ze konden, Vlaamse liedjes. Soms vergaderden ze onder de grote notelaar die achter het huis staat. Ze gaven aan die vergaderingen een geheimzinnige naam: De groene tente. Het is eens gebeurd dat ze boven in de notenboom zaten te zingen en lawaai te maken dat de mensen die er rond woonden, zegden: 't is were te doen bij den onderpaster'.
 
     
 
groene_tente_02
 
     
 
De boom (een okkernoot) is ruim 130 jaar oud geworden. Op de bovenstaande foto is aan de rechterzijde nog een stuk te zien van de originele notelaar.
Eind de jaren '90 was zijn toestand zo slecht dat hij gekapt moest worden.
 
     
 
groene_tente_01
 
     
  De vroegere onderpastorie, thans privaat eigendom, werd tijdens de jaren '70 volledig gerestaureerd. Op de bovenverdieping werd het heemkundig museum "De Groene Tente" ondergebracht. Dit museum opende zijn deuren op 1 augustus 1986 en kende een grote bloei.  
     
 
groene_tente_03
 
 
 
  Door omstandigheden (slechte staat van het gebouw) werd er verhuisd naar de huidige locatie en heropende het museum opnieuw op 4 augustus 2006.  
     
 
 
     
 
Voor groepen en individuele bezoeken: enkel op afspraak (e-mail: info@degroenetente.be)

Men vindt het museum langs de Amaat Vynckestraat, via de dreef naar de sportvelden. De ingang is op het binnenpleintje op het einde van de dreef.
 

 


Grotere kaart weergeven

<< home
©2017 | disclaimer | webdesign by hans | contacteer ons