heemkring dudzele vzw

    de groene tente, het museum

    Vanwaar komt de naam "De Groene Tente"?
    Ons heemkundig museum "De Groene Tente" werd genoemd naar een notelaar in de tuin van het toenmalige Amaat Vynckehuis.

    De onderpastorij van Dudzele was ten tijde van Amaat Vyncke een soort hoofdkwartier van de blauwvoeterie en de Vlaamsche Vlagge. Vyncke's woning was "De Zoete Inval" met regelmatige bezoekers: Kanunnik Muyldermans, Zeger Maelfait, Julius De Vos, Firmin Verhelst en de schrijvers Pol de Mont, Albrecht Rodenbach en ook Guido Gezelle. Wanneer zij bijeenkwamen bij Vyncke,

    dan wist gans het gebuurte dat. Ze zaten in den hof en zongen dan zo luid ze konden, Vlaamse liedjes. Soms vergaderden ze

    onder de grote notelaar die achter het huis staat. Ze gaven aan die vergaderingen een geheimzinnige naam: De groene tente. Het is eens gebeurd dat ze boven in de notenboom zaten te zingen en lawaai te maken dat de mensen die er rond woonden, zegden: 't is were te doen bij den onderpaster'.

    museum

    De boom (een okkernoot) is ruim 130 jaar oud geworden. Op de bovenstaande foto is aan de rechterzijde nog een stuk te zien van de originele notelaar.
    Eind de jaren '90 was zijn toestand zo slecht dat hij gekapt moest worden.

    het museum

    De vroegere onderpastorie, thans privaat eigendom, werd tijdens de jaren '70 volledig gerestaureerd. Op de bovenverdieping werd het heemkundig museum "De Groene Tente" ondergebracht. Dit museum opende zijn deuren op 1 augustus 1986 en kende een grote bloei.

    museum
    het museum

    De eerste rondleiding in het heemkundig museum door de voorzitter Richard Monbaliu

    De verhuis en het opnieuw inrichten van het museum, 2005-2006 Nadat einde 2004 gebleken was dat het bestaande gebouw onveilig was, werd uitgekeken naar een nieuwe locatie. Samen met het stadsbestuur van Brugge werd een oplossing gevonden. De verhuis van een museum is geen evidente zaak en het was dan ook na vele maanden van hard werken dat we op 4 augustus 2006 de nieuwe “Groene Tente” konden openstellen voor het publiek; het is gelegen op het einde van de dreef naar de sportvelden in de Amaat Vynckestraat te Dudzele.

    het museum

    De plechtige heropening van het heemkundig museum in 2006 door burgemeester Patrick Moenaert

    2017
    Na de verhuis in 2006 en de vorming van het nieuwe museum in 2007 werd in 2017 beslist dat het tijd werd voor een facelift. Waar in 2006 de optie genomen werd om zoveel mogelijk voorwerpen tentoon te stellen en het museum onder te verdelen in verschillende thema's, werd deze keer gekozen om een rode draad doorheen het museum te trekken. Deze rode draad in zaal 1 is voorzien van verschillende data die belangrijke gebeurtenissen door de eeuwen heen in ons polderdorp belicht. Zo krijgt de bezoeker een mooi overzicht van de geschiedenis Dudzele.
    In zaal 2 werd een archiefruimte voorzien, deze locatie is normaal gesproken niet toegankelijk voor de bezoeker.

    het museum

    Heemkundig museum De Groene Tente in 2018

    het museum

    Voor groepen en individuele bezoeken: enkel op afspraak (e-mail: pieters_dirk@telenet.be)
    Men vindt het museum langs de Amaat Vynckestraat, via de dreef naar de sportvelden. De ingang is op het binnenpleintje op het einde van de dreef.